Blog


Wie kijkt er mee over de schouders van jouw thuiswerkers?

Na maanden van verplicht thuiswerken, mogen we weer mondjesmaat naar kantoor. Hoe dat er precies uit gaat zien in de nieuwe 1,5-metersamenleving, dat weten we nog niet precies, maar het wordt vast iets met pijlen op de vloer, spatschermen en veel persoonlijke ruimte. Maar werken van achter de keukentafel of vanuit de mancave op zolder zal nog wel even gemeengoed blijven. Met de productiviteit zit dat inmiddels wel goed, maar of het ook altijd even veilig is, is de vraag. Weet jij wie er allemaal over de schouders van je thuiswerkers meekijkt?

De multifunctionele thuislaptop

Als je thuis aan het werk bent liggen er wat extra veiligheidsrisico’s op de loer. Betrapt worden op het dragen van een boxershort of joggingbroek onder je jasje-dasje, is een van die risico’s, maar er zijn nog wel wat ernstiger dingen waar je mee te maken kunt krijgen. Veel mensen werken vanuit huis op hun privélaptop, die behalve productiviteitskanon ook nog weleens dienstdoet als homecinema en spelcomputer. Als werkgever heb je geen idee hoe bonafide die websites zijn en wat de gevolgen zijn voor documenten, mails en opgeslagen wachtwoorden. En daarmee dus voor jouw bedrijfsnetwerk.

Jouw miljoenencontract tussen het tekenpapier?

Bovendien heb je geen zicht op hoe medewerkers omgaan met gevoelige documenten – die thuis heel eenvoudig van de printer tussen het tekenpapier belanden – of hoe gevoelig ze zijn voor coronagerelateerde phishingpogingen. Cybercriminelen spelen maar wat graag in op onze kwetsbaarheden. Zo werd in maart de malafide app ‘COVID19 Tracker’ gelanceerd. In plaats van toegang te geven tot een coronatracker en heatmapbeelden vol tracking- en statistische informatie over het virus, is de app vergiftigd met CovidLock. Deze ransomware ontzegt het slachtoffer de toegang tot zijn telefoon en de losgeldbrief liegt er niet om. Als je niet binnen 48 uur honderd dollar in bitcoins betaalt, ligt de inhoud van je telefoon op straat.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk roep je als werkgever dat je medewerkers ook thuis veilig moeten werken. Maar komt je boodschap aan? Je kunt natuurlijk afwachten tot iemand aan den lijve ondervindt wat de impact is van een cyberaanval, maar misschien is het beter al die ellende te voorkomen. Op 27 mei organiseren wij een webinar ‘Thuiswerken, wie kijkt er allemaal mee?’. Samen met Blue Legal Advocaten behandelen wij in deze digitale sessie de volgende juridische en security onderwerpen:

✔️ Wat gebeurt er als het fout gaat en hoe los je het op?
✔️ Hoe richt je een organisatie veilig in?
✔️ Hoe zou het over een paar jaar zijn?
✔️ Welke nieuwe ontwikkelingen zullen er komen?

Geïnteresseerd?

Meld je vast aan via cyber@schippers-it.nl! Kun je niet wachten en wil je nu al weten hoe jouw organisatie ervoor staat als het gaat om cyberveiligheid, vanuit kantoor of van achter de keukentafel? Bel ons dan vrijblijvend op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!