Blog


Wat we over jou (kunnen) weten

Je hebt vast wel eens een toekomstige collega of werkrelatie op social media opgezocht. Misschien heb je er dan ook even bij stil gestaan hoeveel je over iemands privéleven kunt leren door een kleine zoekopdracht. En dan heb je ook wel eens de waarschuwing gezien dat je je vakantie niet al te enthousiast moet aankondigen op Facebook. Maar wist je dat je nog veel meer gegevens kunt vinden online als je de juiste vaardigheden bezit?

Dat noemen we OSINT ofwel Open Source Intelligence. Bij OSINT haal je aanwijzingen over een persoon of bedrijf uit openbare bronnen. Waarbij de kunst bestaat uit het vinden van de kleine aanwijzingen die je stap voor stap een compleet plaatje van iemand geven. Er staat namelijk heel veel vrij beschikbare informatie online als je weet hoe je moet zoeken. Het is voor onze specialisten vaak mogelijk om een compleet profiel van iemand op te stellen, op basis van kleine brokjes informatie uit deze online open bronnen.

Dat kan heel zinvol zijn als je als verzekeraar wilt weten of er fraude in het spel is bij een schadeclaim. Of als een schuldeiser niet meer via de gebruikelijke weg in contact kan komen met een debiteur. Maar ook op iets persoonlijker vlak: Als je wilt weten hoe makkelijk iemand met kwade bedoelingen, gevoelige informatie over jou kan verzamelen.

Van 4 random foto’s naar een huisadres…

Een mensenleven laat op veel plekken digitale broodkruimels achter. Van een verhuisbericht voor vrienden en kennissen op je social media profiel, via een telefoonnummer op een verkoopsite tot veel minder duidelijk aanwezige aanwijzingen. Een artikel of foto op de website van de plaatselijke vereniging bijvoorbeeld. Of gegevens uit het kadaster en de RDW. Veel online materiaal bevat kruimeltjes informatie. Met de nodige ervaring kunnen wij van vele losse kruimeltjes samen, wellicht precies die informatie samenstellen die jij nodig hebt. Zo kunnen wij soms aan de hand van een reeks onschuldig ogende foto’s op Instagram wél een adres koppelen aan even-niet-te-bereiken-debiteur.

Een profiel opstellen met OSINT kan ook nuttig zijn bij het vinden van de juiste persoon voor een functie. Bij sommige beroepen is een screening zelfs gebruikelijk zoals bij een baan bij de AIVD of bij een kinderdagverblijf. Maar ook voor andere beroepsgroepen kan het handig zijn om te weten of er geen onaangename verassingen tevoorschijn komen die zeer relevant zijn voor de beoogde werkzaamheden.

Kunnen wij je helpen?

OSINT heeft vele toepassingen. Wil je weten of we iets voor jou kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op met jouw vraagstuk. Uiteraard bekijken we dan samen de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Meld je aan en blijf op de hoogte!