Blog


Van wanneer is jouw laatste back-up?

Iedereen weet dat het belangrijk is, maar toch doet een derde van de mensen het niet: een back-up maken. De discipline ontbreekt en mensen denken: dat overkomt mij niet. Maar er komt een dag waarop je je realiseert dat het ook jou kan overkomen. En dan is het te laat. Werk aan de winkel dus.

De – bijna – ondergang van cowboy Woody

Ken je de film Toy Story nog? Het had niet veel gescheeld of er was nooit een deel twee gekomen. Een fout commando zorgde ervoor dat in twintig seconden het resultaat van een jaar werk verloren ging. Dan zet je toch de laatste back-up terug, dacht technisch regisseur Galyn Susman. Klein probleempje: er was geen recente back-up. Gelukkig had Susman zelf een kopie van de film op haar thuiscomputer gezet en zo werd cowboy Woody van de ondergang gered. Ik vermoed dat de IT-afdeling van Pixar Animation Studios sindsdien de back-upprocedure een stuk strakker op orde heeft.

Ondergeschoven kindje

Met Woody kwam het goed, maar dit voorbeeld illustreert wel dat zelfs bij de grootste bedrijven het maken van een back-up een ondergeschoven kindje is. De reden is dat het vaak een handmatig proces is. Een proces dat maar al te vaak wordt uitgesteld en uitgesteld, tot het fout gaat. Of er wordt wel een back-up gemaakt, maar de externe harde schijf waarop de back-up staat, is standaard met de betreffende computer verbonden. Als er dan brand uitbreekt – of dat nu een digitale brand is in de vorm van een hack of een letterlijke brand – dan is je back-up alsnog verloren.

Loodgieter

We weten het, bij de loodgieter thuis wil de kraan nogal eens lekken. Maar bij ons gelukkig niet. Wij maken dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse én jaarlijkse back-ups. Dat gebeurt automatisch. Wat we wel handmatig doen is het verwisselen van de schijf. Als we op maandag een back-up maken, halen we die de volgende dag uit de netwerkopslag. Op dinsdag maken we een nieuwe back-up en de back-up van maandag leggen we in de brandkluis. Zo herhalen we dat steeds.

Eenvoudige oplossing

Er zijn dus oplossingen om automatisch een back-up te maken van je gegevens. Dit gebeurt door middel van een apparaatje dat daar speciaal voor is ontworpen. Op die manier is het bijna onmogelijk dat je back-up aangetast wordt. Als je dan ook nog eens zorgt dat je je back-ups op een veilige plek bewaart – in je brandkluis of op een andere vestiging van je bedrijf – dan weet je zeker dat je gegevens veilig zijn. Een eenvoudige oplossing die zorgt voor een hoop rust.

De wanhoop nabij

Denk niet: het komt wel goed. We krijgen regelmatig mensen aan de lijn die de wanhoop nabij zijn. Die al hun gegevens kwijt zijn door een moment van onoplettendheid. Die een grote som geld moeten betalen aan hackers. Die een dure datarecovery willen laten uitvoeren zonder enige zekerheid of dat ook het gewenste resultaat oplevert. Het komt niet goed. Meestal niet. Werk aan de winkel dus!

Geïnteresseerd?

Zit je op dit moment met je handen in het haar? Niet doen! Geef ons een belletje en we kijken er samen naar! Wil je preventief weten hoe jouw organisatie ervoor staat als het gaat om cyberveiligheid, vanuit kantoor of van achter de keukentafel? Heel slim! Bel ons op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!