Blog


IT: iedere dag een escaperoom

Daar waar de meeste mensen allerlei technische snufjes zien als handige gebruiksvoorwerpen, zijn anderen juist mateloos gefascineerd door de techniek erachter. En je raadt het al; die laatste categorie werkt bij ons.

Dat is toch saai

Dat is wat veel mensen dan misschien zullen denken? Wacht maar tot je met onze medewerkers gesproken hebt. Zij laten je zo inzien dat het werk van een cybersecurityspecialist eerder lijkt op uitbreken uit een complexe escaperoom. Op zoek naar de verschillende puzzelstukjes, hints en aanwijzingen. De ene puzzel los je op en de volgende uitdaging verschijnt alweer. Je wil die kluis open breken! Maar hoe? Tik, Tik, tik… De tijd begint te tikken maar pas als je alle puzzelstukjes gevonden hebt en het duidelijk wordt hoe ze in elkaar passen, pas dan dient de oplossing zich aan. Aha, zo vind je de code van de kluis.

Tel daarbij op dat er bij een echte cyberaanval een knagend gevoel van onzekerheid bij de klant ontstaat en tijd echt je vijand is. En je voelt dat het werk als IT-specialist van belang is.

Iedere dag dezelfde escaperoom dan? Daar lijkt het voor een buitenstaander misschien op maar hackers en cybercriminelen zitten ook niet stil en dus moet je als cybersecurityspecialist continue blijven ontwikkelen en is geen klus hetzelfde. Iedere dag een andere escaperoom dus.

Op zoek naar de zwakke plek?

De passie voor het vak werd al vroeg aangewakkerd bij collega Nick toen hij voor een studieopdracht een IP-camera binnenste buiten moest keren. Welke zwakke plekken heeft zo’n apparaat eigenlijk? Hoe kun je binnenkomen bij of via een IP-camera? Maar wat daarna minstens zo leuk bleek: Met je bevindingen kun je aanbevelingen doen om het product veiliger te maken en daarmee de gebruiker dus beschermen.

En dat is ook een belangrijk deel van het werkplezier als Cybersecurityspecialist bij Schippers It. Zwakheden onderzoeken in de systemen van een klant is iedere keer een nieuw avontuur. Elk systeem is anders, elk netwerk ook. Soms vind je meteen een open deur. Maar stuit je daarna toch op een inlog scherm. Hoe gemakkelijk is het om jezelf daarna de Administrator / volledige rechten te geven en je zo steeds verder naar binnen te werken?

Maar het allermooiste is het als je bij een klus een her-test mag doen na een aantal maanden. We stellen opnieuw het systeem op de proef en dan hebben we voor de verandering eens graag géén succes. Dat betekent namelijk dat de klant onze aanbevelingen opgevolgd heeft en zijn gegevens veiliger. Zo wordt falen ineens erg leuk, want dan weet je dat je het verschil gemaakt hebt.

Dus eigenlijk speuren we helemaal niet naar fouten en risico’s. We zoeken naar verbeteringen en de veiligheid van de gegevens van jouw organisatie.

Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe we jouw organisatie en medewerkers een veilig gevoel kunnen geven in de digitale wereld? Neem dan direct contact met ons op via +31 (0) 161 454 449 en vraag naar één van onze securityspecialisten. Ben je hackers liever te slim af? Misschien is dan een awarenesstraining of social-engineering-onderzoek iets voor jouw bedrijf. Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer.

Meld je aan en blijf op de hoogte!