Blog


Hoe voorzichtig ben jij met bestanden die je dierbaar zijn?

Niet alle bestanden zijn even belangrijk voor je bedrijfsvoering. In deze blog vertelt Henk Schippers hoe het categoriseren van bestanden je helpt een belangrijke stap te maken op het vlak van security. En dat is nog kostenbesparend ook…

Laten slingeren of in de kluis?

Bepaalde bestanden zijn belangrijker voor je dan andere. Er zijn bestanden waarvan je niet echt wakker ligt als je ze kwijt bent. Dat zijn vaak de bestanden waar een ander toch niets aan heeft. Maar er zijn ook bestanden die heel belangrijk of heel dierbaar voor je zijn. Als die kwijt zijn, is er paniek in de tent. Het is eigenlijk niet anders dan met fysieke eigendommen: sommige laat je achteloos slingeren en andere berg je het liefst op in een kluis.

Versimpeling brengt risico’s met zich mee

Wat voor ons als mens geldt, geldt ook voor organisaties. Sommige bestanden zijn heel belangrijk of bevatten gevoelige informatie, daar mag niet iedereen bij, zeker geen externen. Andere bestanden zijn minder interessant. Dat zou van invloed moeten zijn op hoe je met die bestanden omgaat. In sommige bedrijven wordt alles platgeslagen: elk bestand wordt hetzelfde behandeld. Dat maakt het leven simpel, maar brengt ook een groot veiligheidsrisico met zich mee. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld een belangrijk bestand gebruiken voor verkeerde doeleinden.

Gradatie in bestanden

Door gradaties in je bestanden aan te brengen, kun je een belangrijke stap maken vanuit zowel security-oogpunt als in kostenopzicht. Zorg dat je belangrijkste bestanden extra zijn beveiligd, zodat je er altijd weer bij kunt in geval van een hack, een brand of een andere ramp. Door alleen een – extra – back-up te maken van bestanden die cruciaal zijn voor je bedrijfsvoering, hou je je back-up kleiner, wat kostenbesparend is.

Belangrijk tot het tegendeel bewezen is

Begin met het identificeren van het belang van je bestanden. Er zijn drie categorieën: belangrijk, onbelangrijk en onbekend. Daarbij geldt dat ‘onbekend’ eigenlijk ook belangrijk is, tot je hebt uitgevonden dat het onbelangrijk is. Hoe je dat doet, is een tweede. Google op ‘bestanden categoriseren’ en je vindt genoeg manieren. Maar je kunt het ook simpel houden: zet belangrijke bestanden in een aparte map of zet ze op een apart opslagsysteem. Dat opslagsysteem kun je dan bijvoorbeeld voorzien van een extra wachtwoord of versleutelen en je kunt er een extra beveiligde back-up van maken. Bovendien kun je zo’n opslagsysteem direct loskoppelen van je netwerk op het moment dat er een dreiging optreedt.

Meer weten?

Alle bestanden hetzelfde behandelen is lekker makkelijk. Maar het maakt ook nonchalant. Het is net als met je auto die je parkeert bij het winkelcentrum; die laat je ook niet onafgesloten achter, zeker niet als je een mooi navigatiesysteem of coole audioapparatuur aan boord hebt. Ga net zo zorgvuldig om met de bestanden die je dierbaar zijn. Hulp nodig? Bel ons dan vrijblijvend op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!