Blog


Hoe scoort jouw bedrijf op het gebied van cyberbeveiliging?

Als we het over cybersecurity hebben, denken veel mensen direct aan zaken als een goede firewall, multifactor-authenticatie en andere slimme technische maatregelen. Maar cybersecurity gaat ook over mensen. Sterker nog, cybersecurityaanvallen gaan in 95 procent van de gevallen hand in hand met menselijke fouten. Hoe scoort jouw organisatie op dit gebied?

Blind vertrouwen

In een eerdere blog schreven we al over het blinde vertrouwen dat veel organisaties hebben in hun IT-beheerder. Dat blinde vertrouwen is in veel gevallen terecht, maar niet als het gaat om de bescherming tegen cyberaanvallen. Als je besluit door een externe partij een onderzoek te laten doen naar de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk, moet je verder kijken dan de digitale poort.

Inspelen op angsten en emoties

Natuurlijk is het belangrijk te weten of je netwerk voldoet aan de basisprincipes van digitale beveiliging en hoe vatbaar het is voor virussen en malware. Maar hoe staat het met het bewustzijn van je medewerkers? De phishingmails waar de taalfouten vanaf druipen, daar trapt – vrijwel – niemand meer in. Maar ook cybercriminelen worden slimmer. Mails en appjes zijn vrijwel niet meer te onderscheiden van echt, en een beetje hacker schuwt ook niet om in te spelen op angsten en emoties die leven onder mensen. Zo wordt er gretig gebruik gemaakt van de huidige coronacrisis, maar ook belastingschulden doen het goed. En onderschat de kracht van digitale cadeautjes niet. Eén ondoordachte klik kan je hele bedrijfsnetwerk onder vuur leggen.

Rondslingerende USB-sticks en verdwaalde gasten

Het gevaar schuilt niet alleen in mails en appjes. ‘Toevallig’ rondslingerende USB-sticks kunnen net zulke grote schade aanrichten, doordat menig medewerker zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen. Voor je het weet zit de USB-stick in een computer en is de ellende niet te overzien. Maar ook de fysieke beveiliging van een bedrijf zegt iets over de cyberveiligheid. Ben je echt honderd procent zeker dat niemand ongevraagd de boardroom binnen kan stappen, de computer van de directeur aan een grondig onderzoek kan onderwerpen of de stapel vergeten prints bij de printer mee kan nemen?

Samenspel

Cyberbeveiliging is dus een samenspel van technische en sociale aspecten. Ben je benieuwd hoe jouw organisatie scoort op het gebied van cyberbeveiliging? Dan kun je besluiten ons een Cyber Security Audit uit te laten voeren. Tijdens dit uitgebreide onderzoek checken we in hoeverre je netwerk voldoet aan de basisprincipes van digitale beveiliging en hoe vatbaar je netwerk is voor virussen en malware. Maar ook het sociale aspect nemen we mee: hoe bewust zijn je medewerkers zich van de cybergevaren en hoe eenvoudig is het je organisatie fysiek binnen te dringen en op plekken te komen die niet toegankelijk zouden moeten zijn? De resultaten en aanbevelingen beschrijven we in een helder adviesrapport met praktische handvatten om verbeteringen aan te brengen.

Interesse?

Kan de alertheid binnen jouw organisatie ten aanzien van digitale beveiliging beter? Of heb je eigenlijk geen idee hoe het daarmee staat? Bel ons dan vrijblijvend op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!