Blog


Delen met je klanten, niet met cybercriminelen

“Kun je een stukje voor LinkedIn schrijven? Onze volgers vinden het leuk om iets meer te weten over de mensen van Schippers IT”. Dat was het verzoek wat wij intern recent kregen. Geen raar verzoek toch? Maar wij moesten daar even extra op zweten. Niet alleen omdat een goede tekst over jezelf schrijven een uitdaging is.

Beginnen bij het begin dan maar? Naam, leeftijd, woonplaats, getrouwd? Dat zijn veilige onderwerpen om mee te beginnen toch? Nou, nee dus! Dat zijn nu precies gegevens die wij met onze vakkennis in cybersecurity liever niet delen. Niet dat we iets voor onze klanten te verbergen hebben overigens.

Ik deel niet met jou

Laat ons uitleggen waarom we online erg terughoudend kunnen zijn. Want dat laat jou waarschijnlijk ook anders kijken naar het openbaar zetten van informatie over jezelf.

Cybercriminelen speuren namelijk voortdurend het internet af op zoek naar kruimels informatie. Dat wil je ze natuurlijk niet onnodig gemakkelijker maken door broodkruimels te strooien tot aan je voordeur of waardevolle zaken. Áls ze je dan willen bestelen, moeten ze er op zijn minst hun best voor moeten doen. Toch!?

Want via dat leuke LinkedIn bericht zit de Cyber Crimineel, koosnaam CC, in 7 stappen ook bij jou in de huiskamer. Hoe? Een voorbeeld.

Via de voetbal naar de voordeur

Je schrijft een onschuldig stukje voor LinkedIn. Je naam, woonplaats en een privé foto waar je op het voetbalveld staat. Geen spannende privé gegevens. Met jouw naam, woonplaats en je hobby, belandt CC na een snelle zoekopdracht op de website van jouw voetbalvereniging. CC ziet op deze site meteen dat jij penningmeester bent en dat de vereniging net een nieuwe kantine heeft laten bouwen. (De eerste phishing mail met een betaalverzoek voor de raambekleding voel je hier misschien al aankomen. Maar deze laten we nog even voor wat het is)

Op de facebook pagina van de voetbalvereniging ziet CC vervolgens ook de foto’s van jouw gezin op de laatste feestavond. Je kinderen zijn in dat bericht getagd door een vriendje. Nu weet CC ook dat je kinderen hebt en hoe ze heten. Via de tiktok video van je kinderen gefilmd in jullie straat vindt CC aanwijzingen over je precieze adres.

Nog even verder speuren. Jouw geboortedatum heeft CC zo gevonden aan de hand van alle vriendelijke felicitaties op je verjaardag. Via de pagina van je werk vinden ze vervolgens wanneer jij op een buitenlands congres deelneemt….

En lopen de rillingen al over je rug? Die rillingen voelen wij als cybersecurityspecialisten meteen bij het verzoek om een leuk LinkedIn stukje te schrijven.

Maar er is ook goed nieuws. Dat we niet al te veel persoonsgegevens willen delen als cybersecurityspecialisten heeft ook zijn voordeel. Áls we dan iets delen gaat het over de passie voor ons vak. En niet over de naam van onze huisdieren. Veel interessanter toch!?

Tot slot onze Tips

Zet alleen het noodzakelijke online openbaar. Natuurlijk deel je je zakelijke email en telefoonnummer zodat klanten je kunnen bereiken. Maar denk even na voor je meer gegevens deelt met de hele wereld.

En privé? Ook niets meer delen op sociale media? Dat gaat misschien ook wat ver. Maar vraag je eens af met wie je wat deelt. Moeten echt al die 1000 ‘vrienden’ weten dat je op vakantie gaat? Of kun je dat ook met een kleinere groep mensen delen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!