Blog

© Bait

Ben jij Bait genomen?

Onderzoekjournalisten in de rol van (ethical) hackers. Hoe ziet dit er dan uit? We hebben het over de documentaireserie Bait, waarin onderzoeksjournalist Anthony van der Meer met een klein team de wereld van internetoplichting blootlegt. De huwelijksaanzoeken, onlogische verklaringen en dubieuze samenwerkingen vliegen je om de oren. Hoe makkelijk is hacken nu eigenlijk? En waarom trappen mensen hier in, zou je denken.

Slachtoffers en schaamte

Zo blijkt uit de bronnen van het onderzoeksteam, dat het merendeel van de slachtoffers in 2018 en 2019 millennial is (geboren tussen 1981 en 1999) of zelfs jonger. Vanuit schaamte wordt er vaak geen aangifte gedaan. Desondanks is er voor miljoenen aan schade gemeld en blijven slachtoffers vaak achter met schulden, en dan spreken we nog niet over de mentale impact.

Op slinkse wijze

Internetoplichters gebruiken o.a. telefoonnummers of foto’s van onschuldige burgers en organisaties als dekmantel terwijl ze zich in een compleet ander werelddeel bevinden. Het is wonderbaarlijk om te zien hoeveel tijd en moeite oplichters investeren in hun slachtoffers. Sommige oplichters gaan kort maar krachtig te werk. Binnen enkele minuten toegang hebben tot creditcardgegevens. Met deze gegevens kunnen ze voor duizenden euro’s cadeaukaarten kopen om deze om te zetten in Bitcoins.

Anderen nemen langer de tijd. Dit is bijvoorbeeld te zien in de aflevering Datingfraude. Hier blijft een oplichter meer dan 3 maanden (!) appen met het zogenaamde slachtoffer om financiële hulp te vragen voor een fictief probleem.

Subcultuur

In de documentaireserie krijgen we ook te zien dat er tegenwoordig een subcultuur voor dit soort oplichters is ontstaan. Er worden tips gedeeld in internetgroepen. En er zijn zelfs organisaties die mensen opleiden om een zo goed mogelijke internetoplichter te worden. Zo wordt er een voorbeeld gegeven van een Yahoo Boy. Er wordt muziek over geschreven en complete handboeken zijn gewoon online te bestellen.

Illegaal versus legaal

Via hun netwerk probeert het onderzoeksteam in contact te komen met oplichters en doen ze zich voor als iemand anders. Zo gebruikt het team o.a. illegale methoden waarbij wordt ingelogd op de computer van de oplichter zonder toestemming. Dit wordt ook wel kracken of kraken genoemd, wat in strijd is met het wetsartikel computervredebreuk. Dit toont aan hoe lastig het voor het onderzoeksteam is om deze oplichters op legale wijze te onderscheppen.

Zij gebruiken ook legale methoden en laten bijvoorbeeld een app maken waarbij de gebruikers, in dit geval de oplichters, via voorwaarden toestemming geven voor een selfie. Iedere keer wanneer de app wordt geopend, maakt deze een selfie. Zodra het team de werkwijze van de oplichters duidelijk heeft, begint de confrontatie.

Onze tip

Wij, als Schippers IT, vinden deze afleveringen bijzonder interessant. Kijk alle afleveringen, wees voorzichtig met je gegevens en blijf alert. Schaamte is niet nodig, aangifte wel!
Vanavond (28/1) is de volgende aflevering van Bait om 21u00 op NPO3, kijk jij ook? Je vindt alle afleveringen hier: https://www.npo3.nl/bait/POW_04931899

Meld je aan en blijf op de hoogte!