Blog


Op stage in cyberspace

Mohamed volgt de HBO-opleiding ICT aan Fontys Hogeschool ICT. Daar hoort natuurlijk een stage bij. Mohamed vond een stageplek bij Schippers IT en helpt het bedrijf met het vastleggen van de beste manier om een webapplicatie te controleren op veiligheid. In deze blog deelt Mohamed zijn ervaringen.

Open minded

De afgelopen maanden is er een groot tekort ontstaan aan stageplekken, maar ik heb geluk gehad. Mijn cybersecuritydocent hield een lezing over het bedrijf Schippers IT, en dat sprak me heel erg aan. Al mijn medestudenten zochten een stageplek via de speciale website die Fontys daarvoor aanbiedt, maar ik vroeg mijn docent om me in contact te brengen met Schippers IT. Ik dacht: ik ga er gewoon open minded in, en wil graag horen wat Schippers IT mij te bieden heeft. Ik heb gebeld, een gesprek geregeld en mocht meteen aan de slag.

Consistente pentest

Mijn opdracht is het schrijven van een rapportage over hoe je het best een consistente pentest kunt uitvoeren. Een pentest – voluit een penetratietest – is het inzichtelijk maken van kwetsbaarheden in een systeem, applicatie of product en het misbruiken hiervan. Ik richt me bij deze opdracht in het bijzonder op webapplicaties. Er zijn heel veel verschillende manieren om zo’n pentest te doen, ik heb onderzoek gedaan naar wat nu de beste methode is, en dat schrijf ik uit. Zo moet mijn rapportage een medewerker van Schippers IT helpen om stapsgewijs een consistente pentest uit te voeren.

Persoonlijke kennismaking

Op dit moment is er een limiet op het aantal mensen dat op kantoor aanwezig mag zijn. Gelukkig hebben we kunnen regelen dat ik de eerste twee weken fulltime op kantoor kon zijn, zo heb ik iedereen persoonlijk gesproken en het bedrijf goed leren kennen, voor ik vanaf de derde week drie dagen per week vanuit huis ging werken.

Divers en dynamisch

Wat ik heel leuk vind aan deze stage, is dat ik met verschillende afdelingen kennismaak. Iedereen neemt de telefoon aan, de verschillende afdelingen en disciplines lopen door elkaar. Omdat ik een goede achtergrond heb in ICT, lukt het me ook regelmatig om zelf vragen te beantwoorden van klanten. Dat is natuurlijk heel leuk, om naast puur je stageopdracht ook bij te kunnen dragen aan andere werkzaamheden die plaatsvinden binnen het bedrijf. Zo maak ik ook kennis met het salesproces, met het inboeken en uitboeken van pakketten, de supportafdeling en vang je veel meer op dan wat puur en alleen met je stage te maken heeft. Dat maakt dit echt een leuke, diverse en dynamische ervaring waar ik heel veel van leer.

Nieuwsgierig?

Meer weten over wat een pentest of een van onze andere cybersecuritydiensten voor jouw organisatie kan betekenen? Bel ons vrijblijvend op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!