Blog


Iemand heeft ons gehackt, wat nu?

Het is onze passie om iedereen te behoeden voor die ene hack. Helaas is een hackerloze wereld voorlopig nog een droom. Dus mocht je toch zijn gehackt, wat moet je dan eigenlijk doen?

Geen stappenplan

We zouden je nu met alle liefde een mooi stappenplan geven. Ben je gehackt, volg dan stap 1, stap 2 en stap 3 en ontkurk de champagne! Helaas werkt het niet zo. Je kunt op zoveel verschillende manieren gehackt worden, daar is geen kant en klaar recept voor.

Een muis met een eigen leven

Over de basisprincipes voor digitale beveiliging schreven we al eerder een blog. Maar wat wij vaak merken is dat mensen het niet zo serieus nemen. Tot ze het zelf een keer meemaken. En dan is het leed vaak niet meer te overzien. Want lang niet altijd weet je direct dat je gehackt bent. Je computer wordt wat trager, je muis lijkt een eigen leven te lijden of je internetbrowser doet niet wat je hem opdraagt. Terwijl jij nog op je achterhoofd zit te krabben, kijken hackers mee in je bestanden, gaan met de inhoud van je bankrekening aan de haal of verzinnen iets anders waar jij alleen in je ergste nachtmerries aan denkt. Maar stel je toch eens voor dat je van de ene op de andere dag geen toegang meer hebt tot je gegevens en, erger nog, dat je bedrijfsprocessen ineens finaal plat gaan. Dat heeft een onbeschrijflijke impact. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst zestig procent van kleine tot middelgrote bedrijven binnen zes maanden na een hackaanval de deuren moeten sluiten, zo ernstig kan het zijn.

Laat ernaar kijken!

Merk je dat er iets raars is aan je computer of laptop, laat er iemand naar kijken. Communiceer dat ook naar je medewerkers, zeker als die aan de keukentafel op hun eigen laptop aan het werk zijn. Voor je het weet heeft de hacker zijn weg gevonden van die ene keukentafel naar jouw bedrijfsnetwerk. Vaak schamen mensen zich ervoor en gaan ze zelf op zoek naar een oplossing die ze niet gaan vinden. Zorg dat iedereen in je organisatie ervan doordrongen is wat de risico’s zijn. Laat bij voorkeur een cybersecurity-audit doen, zodat je weet hoe jouw onderneming ervoor staat. Overkomt het je toch? Neem contact op met een professional!

Geïnteresseerd?

Zit je op dit moment met je handen in het haar? Niet doen! Geef ons een belletje en we kijken er samen naar! Wil je preventief weten hoe jouw organisatie ervoor staat als het gaat om cyberveiligheid, vanuit kantoor of van achter de keukentafel? Heel slim! Bel ons op 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!