Blog


De risico’s van Bring Your Own Device

Bring Your Own Device is een trend waarbij medewerkers eigen apparaten – laptops, tablets, smartphones – inzetten voor zakelijk gebruik. Enerzijds is het natuurlijk prettig als je medewerkers kunnen werken op een vertrouwd apparaat, anderzijds brengt het de nodige gevaren met zich mee. In deze blog vertelt één Cyber Security Specialist bij Schippers IT, wat die gevaren zijn en hoe je daar als organisatie mee om kunt gaan.

Niet in eigen beheer

Een bedrijfslaptop wordt, bij de meeste organisaties, goed beveiligd. Bij een eigen device is dat natuurlijk nog maar de vraag. Het voordeel is dat medewerkers vertrouwd zijn met het eigen apparaat. Het nadeel is dat je een dergelijk apparaat als organisatie niet in eigen beheer hebt. Bovendien mag je officieel niet van medewerkers eisen dat ze een bepaald (beveiligings-)programma op hun apparaat installeren. Kortom: een risico.

Waar is het apparaat allemaal geweest?

Een tweede gevaar is dat je niet weet waar het apparaat allemaal – virtueel – is geweest. Hoe veilig je bedrijfsnetwerk ook is, een thuisnetwerk kan heel kwetsbaar zijn. Misschien gaat jouw medewerker wel heel doordacht om met zijn laptop of telefoon, maar dat zegt natuurlijk niets over de rest van de familie. Misschien installeert zoonlief wel een illegale versie van Fortnite en haalt daarmee een virus binnen. Dat virus verspreid zich via het thuisnetwerk naar het apparaat van jouw medewerker, die de volgende dag weer nietsvermoedend op het bedrijfsnetwerk inlogt. Voor je het weet verspreid het virus zich naar jouw bedrijfscomputers.

Zorg voor een apart netwerk

Om goede beveiliging te kunnen garanderen, is het verstandig een apart netwerk te hebben voor apparaten die van huis worden meegenomen of apparaten van gasten. Dat netwerk moet dan natuurlijk volledig gescheiden zijn van het bedrijfsnetwerk. Dat houdt ook in dat medewerkers via eigen apparaten niet zomaar bij alle bestanden kunnen. Werken medewerkers vanuit huis, dan is het slim te zorgen voor een goede, beveiligde VPN-verbinding waarmee medewerkers in kunnen loggen op het bedrijfsnetwerk. Belangrijk, want juist mkb'ers zijn vandaag de dag een interessant doelwit van cyberaanvallen.

Nieuwsgierig?

Benieuwd of het mogelijk is om via jouw gastennetwerk connectie te maken met je bedrijfsnetwerk? Nieuwsgierig of je VPN-verbinding veilig genoeg is en of de instellingen goed staan? Wij kunnen het voor je testen en je adviseren. Zo kun je je organisatie preventief beveiligen tegen cybercriminaliteit. Neem gerust contact met ons op via 0161 45 44 49 of stuur een mail naar cyber@schippers-it.nl.

Meld je aan en blijf op de hoogte!