Blog


Daar trap ik niet in! Of toch wel?

Hoe vaak horen we niet dat de mens de zwakste schakel is als het gaat om IT-security? Rosalynn Schippers, trainingscoördinator bij Schippers IT, denkt daar iets subtieler over. Elk mens handelt naar de kennis die hij of zij op dit moment heeft. Met een goede Cyber Security Awareness Training breng je die kennis naar een hoger niveau en kun je veel ellende voorkomen.

Veilige stap naar de toekomst

Als het om cybercrime gaat, maken mensen vaak fouten uit onzekerheid, niet vanuit onwelwillendheid. Niemand is op zoek naar gedoe. Wat jammer is, is dat veel mensen zich online steeds onveiliger gaan voelen. Ze willen wel de stap maken naar de digitale wereld, maar ze zijn bang voor de toenemende verhalen van fraude en hacks. Het gevolg kan zijn dat ze ‘bevriezen’ en maar liever niets meer online doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met een goede bewustzijnstraining op het gebied van digitale gevaren, kun je mensen met een geruster hart helpen bij het zetten van die stap naar de toekomst.

Struisvogels

Hoewel ‘bevriezen’ vervelend is, is dit nog steeds beter dan op een verkeerde link klikken en dan niets meer doen. Want juist dát zien we vaak. Mensen klikken op een gevaarlijke link en beseffen pas later dat het foute boel is. Ze klikken alles snel weg en gaan verder alsof er niets is gebeurd. Maar het kwaad is dan al geschiedt. Wanneer je als een struisvogel je kop in het zand steekt, wordt de ellende alleen maar erger. Als je je mensen bewust maakt van wat de verschillende vormen van cybercrime zijn en hoe cybercriminelen te werk gaan, kun je al heel veel incidenten voorkomen.

Bewustzijn én maatregelen

Tijdens onze Cyber Security Awareness Training nemen we mensen mee in de wereld van cybercrime. We leren ze hoe je nepberichten kunt herkennen, maar ook hoe je jezelf kunt beschermen. Hoe ziet een goed wachtwoord eruit, wat is tweewegauthenticatie en hoe stel je het goed in, waar moet je op letten als je op social media zit? Want herkennen is een, maar elke maatregel die je kunt toepassen om jezelf, je gegevens en daarmee het bedrijfsnetwerk te beschermen is meegenomen. Ook leren medewerkers wat ze moeten doen bij twijfel. Niet het nummer bellen dat op de dubieuze factuur staat, niet die gevonden USB-stick in je computer stoppen, geen geld overmaken als je niet duizend procent zeker weet wie je voor je hebt. Bij twijfel, ga naar IT-beheerder of schakel een cybersecurityspecialist in.

Meer weten?

Geïnteresseerd in onze Cyber Security Awareness Training voor je medewerkers? Neem dan gerust contact met mij op, dan kunnen we samen kijken wat de beste oplossing is voor jouw organisatie. Mensen kunnen aansluiten bij een open eendaagse training, maar soms is handiger om voor een incompany training, presentatie of workshop te kiezen die helemaal wordt toegespitst op jouw situatie en omstandigheden.

Meld je aan en blijf op de hoogte!